Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem winogronowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

winogrona 3 kg
cukier 1 kg
Kwas cytrynowy Prymat do smaku
żelfix 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem winogronowy

Kroki postępowania

1
Owoce winogron myjemy i zdejmujemy z nich skórkę, przekładamy miąższ do garnka. Następnie zasypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę. Po upływie tego czasu dusimy owoce, aż się rozpadną. Na wierzchu powinny pływać pestki, które wyławiamy siteczkiem. Dodajemy dżemix i do smaku kwasek cytrynowy.
Krok 1 - Dżem winogronowy foto
2
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, od razu zakręcamy i odstawiamy pokrywką w dół.
Krok 2 - Dżem winogronowy foto
3
Smacznego :)
Dżem idealnie nadaje się na kanapki, a i do ciasta też może się przydać.
Krok 3 - Dżem winogronowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.04.2014 10:55
coś nowego, takiego jeszcze nie jadłam
olkaaa 22.02.2014 10:15
bardzo fajny
Angelika10 06.02.2014 00:21
świetny dżem ;)
RenataZ-et 02.10.2013 21:52
koniecznie muszę zrobić taki dżem
IKrakowianka 05.11.2012 17:49
świetny pomysł
aginaa 18.10.2012 07:50
pomyslowe
reniatka 15.10.2012 13:13
bardzo fajny
ALAGOR 13.10.2012 18:26
proste latwe i przyjemne ;)
babajaga1969 09.10.2012 21:32
dobry dżemik
Iwusia 01.10.2012 23:16
musi być bardzo smaczny
andrzej10 29.09.2012 00:19
ciekawe
Katarzyna/kate1980 27.09.2012 21:55
pomysłowe
sylwia / sytofala 27.09.2012 20:56
takiego jeszcze nie kosztowałam
Lemon 27.09.2012 09:15
o ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak