Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 1 kg
cukier 35 dag
pektyna 15 g
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowy

Truskawki płuczemy w zimnej wodzie i obieramy z szypułek. Przekładamy do szerokiego garnka i rozgniatamy, dodajemy cukier, pektynę i kwasek cytrynowy, mieszamy i następnie gotujemy stale mieszając aby dżem nam się nie przypalił. Gotujemy od zagotowania przez około 3 -4 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na 5 minut, odwracamy ponownie do góry wieczkiem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 25.06.2015 13:13
pyszny dzem
Ania84 14.06.2015 21:41
pyszności takie dżemiki najlepsze
Bernadeta1 14.06.2015 20:17
truskawkowy, domowy dżemik, pycha
Renata9 14.06.2015 20:15
Taki dżemik bardzo lubię :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak