Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doroty ulubione pikle rzodkiewkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gdy masz za dużo świeżej rzodkiewki i nie wiesz, co z nią zrobić, wypróbuj przepis na moje ulubione pikle rzodkiewkowe. Polecam.

Składniki:

Składniki

rzodkiewka 170 gramów
czosnek 3 ząbki
liście laurowe 2 sztuki
ziele angielskie 8 ziaren
woda 1 szklanka
ocet 10 % 50 mililitrów
cukier 1 łyżeczka
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 0.5 łyżeczki

Porada

Do słoika z rzodkiewkami możesz dodać także grubsze gałązki kopru.

Przepis i sposób przygotowania na: Doroty ulubione pikle rzodkiewkowe

1. Rzodkiewki umyj, odetnij liście i końcówki.

2. Większe rzodkiewki pokrój na połówki, włóż do słoika. Do słoika dodaj także obrane ząbki czosnku, liście laurowe, wrzuć ziele angielskie, wsyp pieprz.

3. Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier, sól. Zaprawę zagotuj, następnie wlej do słoika z rzodkiewkami. Słoik dobrze zakręć.

4. Rzodkiewki możesz próbować już po 3-4 dniach. Życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dotamisio 19.12.2021 19:28
Próbuję właśnie przygotowane w lecie rzodkiewki wszystko jest ok dodam nawet do sałatki
Dotamisio 04.08.2021 19:41
U mnie dziś do słoików trafiła kolejna porcja świeżych rzodkiewek Przygotowuję zapasy na zimę Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz polecam skorzystać z mojego przepisu.Dorota Drużbińska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak