Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Linguine w sosie śmietanowym, odc. 5

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(66)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Co powiecie na obiad we włoskim klimacie? Makaron linguine z sosem śmietanowym na bazie białego wina, z suszonymi pomidorami oraz tuńczykiem. Coś wspaniałego!

Składniki:

makaron linguine 300 gramów
czosnek 2 ząbki
zielona papryczka chili 1/2 sztuki
czerwona papryczka chili 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
suszone pomidory z ziołami Smak 5 sztuk
olej z suszonych pomidorów 2 łyżki
białe wino wytrawne 100 mililitrów
bulion warzywny 100 mililitrów
śmietana 18% 100 mililitrów
ser gouda 2 plastry
tuńczyk w sosie własnym 100 gramów
kapary całe Smak 1 łyżeczka
Przyprawa do dań z makaronu i kuchni włoskiej Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
świeże liście bazylii do dekoracji

Porada

Aby sos się nie zwarzył, należy zahartować śmietanę przed jej dodaniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Linguine w sosie śmietanowym, odc. 5

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

2. Czosnek i papryczki chili kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę, suszone pomidory w paski.

3. Na patelnię z olejem z suszonych pomidorów wsypujemy czosnek i cebulę. Mieszamy i smażymy do zeszklenia.

4. Dodajemy suszone pomidory i papryczki chili, doprawiamy przyprawą do makaronu i dań kuchni włoskiej, całość mieszamy.

5. Do sosu dolewamy wino i mieszamy. Po kilku minutach dolewamy bulion warzywny. Chwilę mieszamy.

6. W misce hartujemy śmietanę. Dodajemy kilka łyżek sosu i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

7. Zahartowaną śmietanę wlewamy na patelnie i redukujemy sos. Doprawiamy gałką muszkatołową.

8. Ser kroimy w cienkie paski.

9. Odcedzamy makaron i przekładamy go na patelnię z sosem. Posypujemy paskami sera i mieszamy całość.

 

Sposób podania:

Makaron w sosie wykładamy na talerze. Dodajemy kawałki tuńczyka i kapary. Danie dekorujemy listkami  bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak