Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Bakłażan nadziewany pomidorami i fetą, odc. 35

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(151)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pieczony bakłażan nadziewany warzywami i serem feta. Idealna propozycja dla wszystkich wegetarian i nie tylko. 

Składniki:

bakłażan 2 sztuki
oliwa 5 łyżek
czosnek 1 ząbek
cebula 1 sztuka
pomidory malinowe 2 sztuki
oliwki czarne Smak 5 sztuk
oliwki zielone Smak 10 sztuk
świeża kolendra 1 pęczek
przecier pomidorowy 3 łyżeczki
ser feta 100 gramów
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Kmin rzymski mielony Prymat do smaku
Papryka węgierska słodka mielona Prymat do smaku
Oregano suszone Prymat do smaku

Porada

Bakłażan świetnie smakuje na ciepło, jako pełnowartościowe danie, ale możemy podawać go także na zimno – jako dodatek do grillowanych mięs.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Bakłażan nadziewany pomidorami i fetą, odc. 35

1. Bakłażana przekrajamy na pół. Miąższ nacinamy w szachownicę, uważając, by nie przeciąć skóry, solimy i za pomocą pędzelka obficie smarujemy oliwą. Na koniec oprószamy kminem rzymskim.

2. Tak przygotowanego bakłażana układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Czas pieczenia to 45 minut. Gdy bakłażan się piecze, możemy przygotować farsz.

3. Czosnek zgniatamy nożem i kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Pomidorów nie musimy obierać ze skórki, kroimy je w drobną kostkę. Siekamy oliwki oraz kolendrę.

4. W dużym rondlu podgrzewamy pozostałą część oliwy, ok. 2 łyżek. Wrzucamy czosnek, cebulę i mieszając, podsmażamy minutę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i pomidory. Ponownie mieszamy przez minutę i zawartość rondla doprawiamy papryką węgierską.

5. Po chwili dodajemy oliwki, kolendrę, doprawiamy solą himalajską i mieszając, gotujemy jeszcze chwilę.

6. Połówki bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Łyżką wydrążamy miąższ, uważając, by nie uszkodzić skórki. Upieczony miąższ siekamy drobno i dodajemy do rondla z farszem.

7. Wymieszanym farszem nadziewamy bakłażany.

8. Ser feta trzemy na dużych oczkach tarki i układamy go na bakłażanach, a następnie posypujemy oregano.

9. Nadziewane bakłażany wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut – do czasu, aż ser się zapiecze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak