Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Dorsz z pomidorami i szpinakiem, odc. 25
Smak dorsza z pomidorami i szpinakiem z tego przepisu to prawdziwa poezja. Poznaj sposób na miękką, aromatyczną rybę. Dorsza z pomidorami i szpinakiem idealnie sprawdzi się na obiad dla rodziny.
MARYNATA:
Do miski wlewamy pół szklanki oleju rzepakowego. 1 ząbek czosnku rozgniatamy, siekamy, a następnie rozcieramy końcówką noża i przekładamy do miski. Dolewamy sos rybny i doprawiamy przyprawą do ryb z nutą cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
RYBA:
Do marynaty wkładamy naszą rybę i odstawiamy na min. 15-30 minut, aby przeszła smakami marynaty. Po tym czasie pieczemy rybę polaną marynatą na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez ok. 15 minut w 180 stopniach.
WARZYWA:
Na suchej patelni prażymy łyżkę orzeszków pinii.
Ząbek czosnku kroimy w plasterki. Cebule białą, czerwoną i żółta paprykę kroimy na większe kawałki. Z pomidora wykrawamy środki, a następnie także kroimy połówki na większe części. Na 3 łyżkach masła klarowanego przesmażamy czosnek z cebulą, a następnie dodajemy paprykę. Warzywa doprawiamy chili pieprzem cayenne. Kolejno dodajemy pokrojonego pomidora, dużą garść młodych liści szpinaku, świeżo tartą gałkę muszkatołową i wszystko doprawiamy odrobiną soli morskiej. Na koniec dodajemy łyżkę prażonych orzeszków pinii, mieszamy i smażymy jeszcze przez parę minut, żeby smaki się połączyły.
PODANIE:
Warzywa wykładamy na talerz, obok układamy rybę. Danie serwujemy z ćwiartką cytryny oraz listkami bazylii.