Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Dorsz z pomidorami i szpinakiem, odc. 25

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(169)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Filet z dorsza z pomidorami i szpinakiem - danie dla tych, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę, ale także dla tych, którzy kochają dobrą kuchnię!

Składniki:

polędwica z dorsza 400-500 gramów
szpinak świeży 100 gramów
cebula 1/2 sztuki
cebula czerwona 1/2 sztuki
papryka żółta 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
orzeszki pinii 1 łyżka
pomidor malinowy bez skóry 1 sztuka
masło klarowane 3 łyżki
olej rzepakowy 1/2 szklanki
sos rybny 2 łyżki

Do smaku:

Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku

Do dekoracji:

cytryna 1-2 ćwiartki
bazylia świeża

Porada

Cytrynę przed podaniem rolujemy, aby soki się wycisnęły, wówczas łatwiej będzie skropić rybę.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Dorsz z pomidorami i szpinakiem, odc. 25

Smak dorsza z pomidorami i szpinakiem z tego przepisu to prawdziwa poezja. Poznaj sposób na miękką, aromatyczną rybę. Dorsza z pomidorami i szpinakiem idealnie sprawdzi się na obiad dla rodziny. 

MARYNATA:

Do miski wlewamy pół szklanki oleju rzepakowego. 1 ząbek czosnku rozgniatamy, siekamy, a następnie rozcieramy końcówką noża i przekładamy do miski. Dolewamy sos rybny i doprawiamy przyprawą do ryb z nutą cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

RYBA:

Do marynaty wkładamy naszą rybę i odstawiamy na min. 15-30 minut, aby przeszła smakami marynaty. Po tym czasie pieczemy rybę polaną marynatą na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez ok. 15 minut w 180 stopniach.

WARZYWA:

Na suchej patelni prażymy łyżkę orzeszków pinii.

Ząbek czosnku kroimy w plasterki. Cebule białą, czerwoną i żółta paprykę kroimy na większe kawałki. Z pomidora wykrawamy środki, a następnie także kroimy połówki na większe części. Na 3 łyżkach masła klarowanego przesmażamy czosnek z cebulą, a następnie dodajemy paprykę. Warzywa doprawiamy chili pieprzem cayenne. Kolejno dodajemy pokrojonego pomidora, dużą garść młodych liści szpinaku, świeżo tartą gałkę muszkatołową i wszystko doprawiamy odrobiną soli morskiej.  Na koniec dodajemy łyżkę prażonych orzeszków pinii, mieszamy i smażymy jeszcze przez parę minut, żeby smaki się połączyły.

PODANIE:

Warzywa wykładamy na talerz, obok układamy rybę. Danie serwujemy z ćwiartką cytryny oraz listkami bazylii.

 

Sprawdź także, jak przygotować dorsza inaczej:

Filet z dorsza w sosie grejpfrutowym

Pasta z wędzonego dorsza z jajkiem i ogórkiem kiszonym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MariettaEs 14.04.2020 20:09
Nie mam pojęcia, jak można nazwać daniem fit, rybę przygotowaną z użyciem pół szklanki oleju z warzywami na które składa się 100g szpinaku, 1 cebula i pół papryki usmażone na 3 wielkich łyżkach masła klarowanego... kompozycja może i smaczna, ale z pewnością nie fit!
Sylwiar71 13.04.2020 20:24
Witam serdecznie widząc to danie specjalne się zapisałam. Jestem ciekawa nowych przepisów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak