Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser o lekkim zabrwieniu alkoholowym, czyli waniliowa panna cotta z rumem.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
aromat waniliowy 1/2 buteleczki
woda 2 łyżki
mleko 3,2% 1 szklanka
cukier 80 g
rum biały 2 łyżki

Do podania

truskawki świeże 200 g
śmietana 30% 5 łyżek
cukier brązowy 2 łyżki
czekolada mleczna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Deser o lekkim zabrwieniu alkoholowym, czyli waniliowa panna cotta z rumem.

Kroki postępowania

1
Żelatynę zalać wodą i odstawić na kilka minut do napęcznienia.
Krok 1 - Deser o lekkim zabrwieniu alkoholowym, czyli waniliowa panna cotta z rumem. foto
2
Do rondelka wlać śmietankę i mleko, podgrzewać.
Krok 2 - Deser o lekkim zabrwieniu alkoholowym, czyli waniliowa panna cotta z rumem. foto
3
Wsypać cukier i mieszać, aż całkiem się rozpuści.
Krok 3 - Deser o lekkim zabrwieniu alkoholowym, czyli waniliowa panna cotta z rumem. foto
4
Wlać olejek waniliowy (u mnie było to 1/2buteleczki, ale w zależności od upodobań porcję można zwiększyć lub zmniejszyć).
Krok 4 - Deser o lekkim zabrwieniu alkoholowym, czyli waniliowa panna cotta z rumem. foto
5
Dodać również rum. Całość zagotować.
Krok 5 - Deser o lekkim zabrwieniu alkoholowym, czyli waniliowa panna cotta z rumem. foto
6
Ściągnąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Energicznie mieszać, aż cała dokładnie się rozpuści.
Krok 6 - Deser o lekkim zabrwieniu alkoholowym, czyli waniliowa panna cotta z rumem. foto
7
Teraz płyn należy rozlać do filiżanek lub miseczek. Deser wstawić do lodóki najlepiej na całą noc.
Krok 7 - Deser o lekkim zabrwieniu alkoholowym, czyli waniliowa panna cotta z rumem. foto
8
Truskawki zmiksować z cukrem i śmietanką.
Krok 8 - Deser o lekkim zabrwieniu alkoholowym, czyli waniliowa panna cotta z rumem. foto
9
Aby ułatwić sobie wyciągnięcie deseru najlepiej filiżankę wstawić do gorącej wody na chwilkę.
Na talerzyk wylać mus truskawkowy, ułożyć panna cottę i udekorować stratą czekoladą. Można również dodać orzechy pokrojone i świeże owoce.
SMACZNEGO!
Krok 9 - Deser o lekkim zabrwieniu alkoholowym, czyli waniliowa panna cotta z rumem. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 12.05.2014 15:42
pyszny deser
nogawkuchni 12.05.2014 15:02
Ciekawy pomysł,wygląda pysznie i z pewnością świetnie smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak