Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia w słodko- kwasnej zalewie

4.0
(30)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

cukinia 4 średnie szt
marchew 2 szt
cebula 1 szt
czosnek główka
koper wiązka
ziele angielskie kilkanaście szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilkanaście szt
Liść laurowy suszony Prymat kilkanaście szt
chrzan korzeń

Zalewa

woda 6 szkl
ocet 1,5 szkl
cukier 1.5 szkl
sól 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia w słodko- kwasnej zalewie

Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, a cebulę w krążki. Cukinię myjemy, kroimy w plastry. Na spód każdego słoika
wkładamy: po kilka talarków marchewki, 4 krążki cebuli, ząbek, czosnku, 2 liście laurowe, po kilka ziaren ziela angielskiego
i pieprzu, koper i kawałki chrzanu. Składniki na zalewę zagotowujemy i studzimy. Do słoików wkładamy cukinię i zalewamy ciepłą zalewą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10- 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 25.08.2017 07:56
Na zimę będziesz jak znalazł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak