Przepis i sposób przygotowania na: Crème brûlée z kardamonem, DS XX odc. 18
Crème brûlée - klasyczny deser, który przygotowuje się z podgrzanej śmietanki doprawionej wanilią. Gorącą śmietankę łączy się z żółtkami połączonymi z cukrem i zapieka w kąpieli wodnej, około godziny. Crème brûlée można podać ze świeżymi owocami, które przełamią słodycz kremu.
Crème brûlée - jak zrobić krok po kroku:
Do garnka wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Laskę wanilii kroimy na pół, wyciągamy miąższ i pestki ze środka i wrzucamy do śmietanki i wsypujemy kardamon mielony. Podgrzewamy, aby smaki się połączyły. Wyłączamy moc i odstawiamy do wystudzenia.
Oddzielamy żółtka od białek. W dużej misce ubijamy żółtka z cukrem za pomocą rózgi do momentu aż masa nabierze jasny kolor. Dodajemy Cukier ze skórką cytryny Prymat. Powoli dolewamy śmietankę, ciągle ubijając rózgą.
Gotową masę wlewamy do foremek (jeśli potrzeba za pomocą palnika usuwamy pęcherzyki powietrza). Foremki wkładamy do kąpieli wodnej (foremki powinny być zanurzone w wodzie do połowy). Wkładamy do piekarnika funkcja termoobieg, czas: 1 godzina, temperatura 95 do 100 stopni.
Wyciągamy crème brûlée z piekarnika i odkładamy do wystudzenia. Na wierzchu posypujemy cukrem trzcinowym, równamy łyżeczką i karmelizujemy za pomocą palnika (bezpośrednio przed podaniem).
Pomarańczę obieramy ze skórki (także tej białej) i kroimy na cienkie plasterki. Marakuję kroimy na pół i wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki. Owoce układamy na wierzchu kremu.