Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crème brûlée z kardamonem, DS XX odc. 18

3.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Crème brûlée - przepis na deser rodem z Francji. Wyśmienity, aksamitny w konsystencji z nutą kardamonu. Świetny deser z żółtek, cukru i śmietanki.

Składniki:

śmietanka 36% 500 mililitrów
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Wanilia w laskach 1 sztuka
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 80 gramów
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
pomarańcza 1 sztuka
marakuja 2 sztuki
cukier trzcinowy 30 gramów

Porada

Jeśli nie masz marakui, użyj dowolnych soczystych owoców - truskawek, malin, jagód.

Przepis i sposób przygotowania na: Crème brûlée z kardamonem, DS XX odc. 18

Crème brûlée - klasyczny deser, który przygotowuje się z podgrzanej śmietanki doprawionej wanilią. Gorącą śmietankę łączy się z żółtkami połączonymi z cukrem i zapieka w kąpieli wodnej, około godziny. Crème brûlée można podać ze świeżymi owocami, które przełamią słodycz kremu.

Crème brûlée - jak zrobić krok po kroku:

1

Do garnka wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Laskę wanilii kroimy na pół, wyciągamy miąższ i pestki ze środka i wrzucamy do śmietanki i wsypujemy kardamon mielony. Podgrzewamy, aby smaki się połączyły. Wyłączamy moc i odstawiamy do wystudzenia.

2

Oddzielamy żółtka od białek. W dużej misce ubijamy żółtka z cukrem za pomocą rózgi do momentu aż masa nabierze jasny kolor. Dodajemy Cukier ze skórką cytryny Prymat. Powoli dolewamy śmietankę, ciągle ubijając rózgą.

3

Gotową masę wlewamy do foremek (jeśli potrzeba za pomocą palnika usuwamy pęcherzyki powietrza). Foremki wkładamy do kąpieli wodnej (foremki powinny być zanurzone w wodzie do połowy). Wkładamy do piekarnika funkcja termoobieg, czas: 1 godzina, temperatura 95 do 100 stopni. 

 

4

Wyciągamy crème brûlée z piekarnika i odkładamy do wystudzenia. Na wierzchu posypujemy cukrem trzcinowym, równamy łyżeczką i karmelizujemy za pomocą palnika (bezpośrednio przed podaniem).

 

5

Pomarańczę obieramy ze skórki (także tej białej) i kroimy na cienkie plasterki. Marakuję kroimy na pół i wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki. Owoce układamy na wierzchu kremu.

Crème brûlée - nie należy do najprostszych deserów. Trzeba uważać, żeby śmietanka nie była zbyt gorąca i nie doszło do zwarzenie ubitych z cukrem żółtek. Pieczenie kremu w kąpieli wodnej ma zapewnić jego odpowiednią konsystencję i wilgotność. 

Spodobał Ci się przepis Michela Morana? Zobacz więcej dań w jego wykonaniu

Najlepsze przepisy Michela Morana

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak