Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crema di limoncello

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny 8 szt
spirytus 250 ml
wódka 250 ml
mleko 3,2% 500 ml
cukier 600 ml
mleko skondensowane niesłodzone 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Crema di limoncello

Cytryny obieramy cieniutko obieraczką tak aby miały jak najmniej białej skórki. Z cytryn wyciskamy sok. Sok i skórki umieszczamy w dużym szklanym słoju i zalewamy wódka wymieszaną ze spirytusem. Pozostawiamy w ciemnym miejscu na 7 dni co jakiś czas wstrząsając zawartością. Po tym czasie przecedzamy alkohol z cytrynami. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy z nim cukier. Dolewamy mleko zagęszczone. Łączymy i studzimy. Wystudzone mleko z cukrem dolewamy do cytrynowego alkoholu. Dokładnie wymieszać i pozostawić do połączenia smaków na ile długo jesteśmy w stanie wytrzymać (ja pije od razu:) ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 05.11.2014 17:23
mniam bardzo lubię likiery, często robię, muszę wypróbować i ten :)
Kasia35 05.11.2014 15:53
ja też chętnie spróbuję :)
IwonaDD 05.11.2014 15:44
fajny przepis
Krystyna32 05.11.2014 13:37
pyszności
Ania321 05.11.2014 13:21
to musi być pyszne :)
Gracer 05.11.2014 13:07
to i ja dołączę do grona chętnych na skosztowanie
erym 05.11.2014 12:49
wyglada oblednie, daj skosztowac!
Czyki 05.11.2014 12:47
Ja też bardzo chętnie skosztuję :)
Konczi 05.11.2014 12:45
Ależ pięknie ten likierek wygląda ... oj nie wytrzymałby u nas długo :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak