Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Szaszłyki z kurczaka z kolbami kukurydzy wg Piotra Ogińskiego
Przygotowanie:
W miseczce dokładnie łączymy wszystkie składniki na marynatę, po czym połowę marynaty przekładamy do naczynia w którym będziemy marynować kurczaka.
Do drugiej połowy dodajemy cukier, ketchup, ocet oraz musztardę i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści, po czym gotową glazurę odstawiamy do lodówki.
Kurczaka dzielimy na 3-4 cm kawałki wraz ze skórą, tak jak jest to pokazane na filmie, następnie wyfiletowane kawałki kurczaka solimy, przekładamy do marynaty, do której dodajemy olej i dokładnie nacieramy. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na 24 godziny, po czym nadziewamy na pałeczki.
Szaszłyki wraz z kukurydzą grillujemy 8-10 minut z każdej strony pamiętając o tym by smarować je co jakiś czas glazurą, tak jak jest to pokazane na filmie.
W międzyczasie do miseczki wsypujemy całe opakowanie sosu sałatkowego, dodajemy do niego wodę oraz olej i za pomocą trzepaczki rózgowej mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do tak przygotowanego sosu dodajemy cebulę, ogórka, paprykę, pomidora, kolendrę oraz szczypiorek, wciskamy sok z limonki, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Kukurydzę ściągamy z grilla, odcinamy końcówkę i za pomocą noża ściągamy z niej wszystkie ziarna które przekładamy do naszej salsy.
Na talerz wykładamy guacamole, obok podajemy salsę z kukurydzy, na samą górę wykładamy szaszłyki i podajemy. Smacznego!