Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Szaszłyki z kurczaka z kolbami kukurydzy wg Piotra Ogińskiego

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Danie z grilla może być sycące, a zarazem orzeźwiające? Oczywiście! Jeśli do dania głównego - w tym wypadku szaszłyków z kurczaka, dodacie przepyszną salsę oraz grillowane kolby kukurydzy! Spróbujcie tego przepysznego i aromatycznego przepisu - koniecznie! 

Składniki:

Marynata:

Tymianek suszony Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
ocet jabłkowy 10 ml
sól morska Prymat w młynku szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku szczypta

Glazura:

marynata 1/2
cukier 2 łyżki
ketchup 100 g
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżeczka

Szaszłyki z kurczaka:

marynata 1/2
kurczak 1 szt.
olej 2 łyżki
sól morska Prymat w młynku szczypta

Salsa z kukurydzy:

Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy węgierski Prymat 1 opakowanie
olej 3 łyżki
woda 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
cebula czerwona 1 sztuka
ogórek 1/2 sztuki
papryka 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
świeża kolendra 1 łyżka
szczypiorek 1 sztuka
kukurydza 2 sztuki

Dodatki:

guacamole

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Szaszłyki z kurczaka z kolbami kukurydzy wg Piotra Ogińskiego

Przygotowanie:

W miseczce dokładnie łączymy wszystkie składniki na marynatę, po czym połowę marynaty przekładamy do naczynia w którym będziemy marynować kurczaka.

Do drugiej połowy dodajemy cukier, ketchup, ocet oraz musztardę i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści, po czym gotową glazurę odstawiamy do lodówki.

Kurczaka dzielimy na 3-4 cm kawałki wraz ze skórą, tak jak jest to pokazane na filmie, następnie wyfiletowane kawałki kurczaka solimy, przekładamy do marynaty, do której dodajemy olej i dokładnie nacieramy. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na 24 godziny, po czym nadziewamy na pałeczki.

Szaszłyki wraz z kukurydzą grillujemy 8-10 minut z każdej strony pamiętając o tym by smarować je co jakiś czas glazurą, tak jak jest to pokazane na filmie.

W międzyczasie do miseczki wsypujemy całe opakowanie sosu sałatkowego, dodajemy do niego wodę oraz olej i za pomocą trzepaczki rózgowej mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do tak przygotowanego sosu dodajemy cebulę, ogórka, paprykę, pomidora, kolendrę oraz szczypiorek, wciskamy sok z limonki, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Kukurydzę ściągamy z grilla, odcinamy końcówkę i za pomocą noża ściągamy z niej wszystkie ziarna które przekładamy do naszej salsy.

Na talerz wykładamy guacamole, obok podajemy salsę z kukurydzy, na samą górę wykładamy szaszłyki i podajemy. Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak