Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stir fry z wieprzowiną

5.0
(17)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Stir fry z wieprzowiną:

szynka wieprzowa 600 g

Marynata:

Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
skrobia kukurydziana 2 łyżki
Chili z solą morską Prymat w młynku
sos sojowy 20 ml
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 1 łyżeczka

Warzywa:

kapusta pekińska 4 liście
por 1 sztuka

Sos:

olej słonecznikowy 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
imbir świeży 3 cm
woda 100 ml
sos ostrygowy 50 ml
miód 25 ml
sos sojowy 25 ml

Dodatki:

sok z limonki
zielona cebulka

Przepis i sposób przygotowania na: Stir fry z wieprzowiną

1. Pokrojoną szynkę wieprzową w cienkie plasterki zamarynuj w skrobi kukurydzianej z dodatkiem sosu sojowego, cynamonu, przyprawy do dań kuchni chińskiej oraz solą morską z chili.

2. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na 20 minut.

3. Na bardzo rozgrzaną patelnie wlej olej i dodaj wcześniej zamarynowane mięso. Smaż do momentu, aż wieprzowina uzyska złoty kolor z każdej strony.

4. Następnie dodaj pokrojony czosnek oraz imbir i dodaj sos ostrygowy, miód, wodę i resztę sosu sojowego całość dobrze wymieszaj.

5. Możesz już dodawać warzywa zaczynając od tych najtwardszych. Ja dodaje pokrojone w trójkąty łodygi kapusty pekińskiej, chwilę podsmażam i na samym końcu zdejmuję patelnie z ognia i dodaje zieloną cebulkę, miękkie części kapusty oraz wciskam sok z limonki.

Tak przygotowaną wieprzowinę podaję z ryżem. 

Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak