Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Pizza z dynią, gorgonzolą i miodem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sprawdź najlepszy przepis na pizzę z pieczoną dynią, serem gorgonzola i miodem. Pyszna, pełna jesiennych smaków pizza według doskonałego przepisu od Piotra Ogińskiego. Klikaj po przepis!

Składniki:

Ciasto na pizzę:

mąka pszenna typ 00 250 gramów
woda ciepła 155 mililitrów
sól morska Prymat w młynku 5 gramów
miód 1 łyżeczka
drożdże suche 5 gramów
oliwa 2 łyżeczki
mąka pszenna typ 00 do podsypania ciasta

Dynia:

dynia piżmowa 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
oliwa 2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Sos pomidorowy:

oliwa 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
cebula czerwona 1 sztuka
pomidory w zalewie pomidorowej 1 puszka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól morska Prymat w młynku do smaku
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
ocet jabłkowy 15 mililitrów
cukier 1-2 łyżeczki

Dodatki do pizzy:

dynia piżmowa upieczona, kawałki
mozzarella 60 gramów
ser gorgonzola 60 gramów
miód 2 łyżeczki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
rukola 1 garść
oliwa

Porada

W tym przepisie została upieczona cała dynia piżmowa (ok. 1kg), ale do pizzy wykorzystano połowę owocu.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pizza z dynią, gorgonzolą i miodem wg Piotra Ogińskiego

Dynię przetnij na pół, wydrąż pestki, natnij, polej oliwą, natrzyj czosnkiem, dodaj tymianek, sól oraz pieprz i piecz w temperaturze 200 stopni do miękkości (ok. 20-25 minut).

Kiedy dynia się piecze przejdź do wyrabiania ciasta, miód rozpuść w 2 łyżkach ciepłej wody, dodaj drożdże, całość wymieszaj i odstaw na ok. 5 minut.

Następnie do mąki dodaj sól, oliwę, wodę oraz zaczyn i wyrabiaj ciasto ok. 4-5 minut.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw na 20 minut.

Kiedy ciasto wyrasta przejdź do przygotowania sosu, do zimnego rondelka wlej oliwę, dodaj czosnek oraz cebulę i całość zeszklij.

Następnie dodaj ostrą paprykę i podpraż ją przez ok 30 sekund energicznie mieszając.

Kiedy papryka uwolniła ładny czerwony kolor, dodaj pomidory w puszce, sos dopraw solą oraz oregano i gotuj ok. 15 minut.

Po 15 minutach sos dopraw octem oraz cukrem i pozostaw do ostygnięcia.

Kiedy wszystko jest gotowe ciasto do pizzy wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, rogi ciasta ściągamy do środka, tak aby powstała nam gładka kulka i formujemy okrągłą pizzę, tak jak jest to pokazane na filmie.

Placka przekładamy na blaszkę, smarujemy sosem, szarpiemy mozzarellę, układamy dynię pokrojoną w kostkę, dodajemy ser gorgonzola i całość polewamy miodem oraz posypujemy pieprzem.

Pizzę pieczemy na spodzie piekarnika rozgrzanego do 300 stopni przez 3-4 minuty (spód ma być lekko brązowy, a góra pizzy ładnie przypieczona).

Na gotowej pizzy układamy rukolę i polewamy oliwą. Smacznego!     

                                             

Jeśli kochasz pizzę, to polecam Ci przepis na pizzę z białym sosem, kurkami i orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak