Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Philly cheesesteak sandwich wg Piotra Ogińskiego

5.0
(26)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Philly cheesesteak to klasyczna kanapka wymyślona w latach 30. w Filadelfii w Stanach Zjednoczonych. Składają się na nią przede wszystkim podłużna bułka, cienko pokrojony stek wołowy, karmelizowana cebula oraz podsmażona papryka i ser żółty. To prawdziwe danie typu comfort food.

Składniki:

Stek:

rostbef wołowy 200 g
estragon 2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Chips serowy:

ser typu Edam 2 plastry
ser cheddar 50 g
ser cheddar żółty 50 g

Dodatki:

olej 1 łyżeczka
papryka czerwona 50 g
papryka zielona 50 g
papryka żółta 50 g
cebula biała 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
bagietka 1 szt.
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
Cebula suszona Prymat 1 łyżeczka
frytki
ketchup
ogóreczki konserwowe

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Philly cheesesteak sandwich wg Piotra Ogińskiego

Na rozgrzanej patelni podsmażamy paprykę przez 3-4 minuty. W tym czasie stek marynujemy w estragonie, chili, soli, pieprzu oraz oliwie i zostawiamy na 20 minut, by był w temperaturze pokojowej. Podsmażoną paprykę ściągamy z patelni i podsmażamy cebulkę przez 4-5 minut na szklisty kolor.

Kiedy cebula jest usmażona ściągamy ją z patelni i smażymy stek, wraz z rozgniecionym czosnkiem przez 3 minuty z każdej strony.

Usmażony stek wykładamy na talerz, by odpoczął przez 5-6 minut.

Na patelni, na której smażyliśmy stek, roztapiamy ser, przez 4-5 minut, tak by ser na dole się podsmażył a na wierzchu był ciągnący.

Kiedy ser się smaży, a stek odpoczywa, ciepłe pieczywo rozcinamy tak jak na filmie, nadziewamy go połową cebuli, połową papryki, smarujemy musztardą. Stek kroimy w paski i przekładamy do kanapki.

Kiedy ser się usmaży, za pomocą szpatułki ściągamy ciągnącą się warstwę sera i przekładamy do kanapki. Resztę ściągamy na deskę, kroimy na chipsy i nadziewamy nimi kanapkę. Resztę cebuli, papryki oraz steka również przekładamy do kanapki. Całość posypujemy suszoną cebulą oraz pieprzem i podajemy wraz z frytkami, ogóreczkami oraz ketchupem. 

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak