Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto truskawkowo - rabarbarowe z kakao
Ucierane ciasta są pyszne i delikatne. Najczęściej robimy je z sezonowymi owocami, tu przepis na truskawkowo-rabarbarowe ciasto z kakao. Przed ucieraniem ciasta zadbaj o owoce - rabarbar zasyp cukrem, a truskawki obtocz w cukrze.
1. Jajka wbijamy do miski + cukier i ubijamy mikserem na puszystą masę.
2. Do jajek z cukrem dodajemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dalej miksujemy.
3. Następnie dodajemy roztopione chłodne masło, dalej miksujemy.
4. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i troszkę wyrównujemy.
5. Masę ciasta posypujemy bułką tartą, dość sporo tej bułki, tak aby owoce nie opadły na dno ciasta.
6. Na masę ciasta kładziemy obrany i pokrojony rabarbar (wcześniej zasypany cukrem), sok, który puścił można wypić.
7. Na rabarbar kładziemy truskawki (każda obtoczona w cukrze)
8. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut.
9. Ciasto też można posypać migdałami w płatkach lub cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi słodsze ciasta. SMACZNEGO !!!