Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
jajko 3 szt.
cukier 1 szkl.
maślanka 1 szkl.
olej 1/2 szkl.
proszek do pieczenia 1,5 łyżecz.
cukier waniliowy 1 łyżecz.
rabarbar 350 g
masło 50 g
mąka 10 łyż.
cukier 4 łyż.
cukier waniliowy 1 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką

Kroki postępowania

1
Białka oddzielam od żółtek. Z białek ubijam sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaję po jednym żółtku do białkowej piany i dalej ubijam. Ostrożnie dodaję olej i dalej miksuję. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodaję na przemian maślankę i przesianą mąkę z proszkiem, ciągle miksując.
Krok 1 - Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką foto
2
Kruszonka: Masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszam i zagniatam na kruszonkę. Blachę o wymiarach 32 x 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przekładam masę. Wykładam umyty, obrany i pokrojony w kostkę rabarbar, posypuję kruszonką.
Krok 2 - Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką foto
3
Piekę w nagrzanym do 180*C piekarniku około 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Krok 3 - Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna54 15.10.2012 12:16
mniam
Wiesława1 15.10.2012 07:45
robię to ciasto od lat z każdymi sezonowymi owocami .jest rewelacyjne
smakoszek 14.10.2012 21:44
bardzo takie lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak