Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z konfiturą z czarnej porzeczki, DS XVIII odc. 21

5.0
(53)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto marchewkowe lubi niemal każdy! A co gdyby tak przygotować je z delikatnie kwaśnym akcentem konfitury z czarnej porzeczki i ostrym smakiem chilii? Brzmi kusząco, prawda? 

Składniki:

mąka tortowa 300 g
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
cukier drobny 200 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajka duże 4 sztuki
olej rzepakowy 180 ml
przecier jabłkowy 100 g
starta marchewka 350 g
konfitura z czarnej porzeczki 300 g
Sól różowa himalajska w tubie szczypta

KREM:

serek mascarpone 250 g
masło miękkie 100 g
cukier puder 100 g
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Do dekoracji:

orzechy laskowe
mięta świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z konfiturą z czarnej porzeczki, DS XVIII odc. 21

Chyba każdy z nas choć raz miał okazję spróbować ciasta marchewkowego, a nawet samodzielnie je przygotowywać. Jeśli to nie Wasze pierwsze spotkanie z ciastem marchewkowym, to doskonale wiecie, że można przygotować je w podobny sposób, ale zestawiając z różnorodnymi dodatkami. W dzisiejszym odcinku przepis na Ciasto marchewkowe przekładane kwaśną, owocową konfiturą z czarnej porzeczki i otulonego masą na bazie serka mascarpone z dodatkiem aromatycznych przypraw. Ciekawym może okazać się dodanie do masy szczypty Pieprzu Chili Cayene, który wspaniale wybija słodycz ciasta, delikatnie piecze w język sprawiając, że jest ono intrygujące!

Sposób przygotowania:

1

Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni, funkcja termoobieg oraz przygotowujemy dwie tortownice (śr. 20cm).

2

Do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, imbir mielony Prymat, cynamon, drobny cukier oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier z wanilią Prymat i miksujemy w puszystą masę. Następnie dodajemy przecier jabłkowy, olej rzepakowy i dokładnie mieszamy. Ścieramy marchewkę na tarce i dodajemy dodajemy do miski z mokrymi składnikami.
Łączymy mokre i suche składniki i całość dokładnie mieszamy.

3

Dzielimy masę na dwie części i wkładamy je do wcześniej przygotowanych tortownic. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180s stopni na czas 30-45min.

Ciasto po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

4

Przygotowujemy krem: do dużej miski dodajemy ser mascarpone, masło miękkie, cukier puder oraz przeprawę Chilli Pieprz Cayenne Prymat i kardamon. Składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę.

5

Na suchej patelni prażymy orzechy i pozostawiamy do ostygnięcia.

6

Ciasto kroimy na dwie części, tak by zostały dwa krążki. Na upieczonym cieście rozprowadzamy konfiturę porzeczkową, następnie nakładamy na nią drugie ciasto. Całość smarujemy kremem.

7

Ciasto dekorujemy owocami, orzechami i listkiem mięty.

Wszystkie przepisy z XVIII sezony Doradcy Smaku i nie tylko, znajdziecie w serwisie! - LINK 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak