Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe na maślance z kokosem i rodzynkami
Mąkę wymieszać z makiem, proszkiem do pieczenia, cukrem zwykłym i waniliowym. Następnie dodajemy olej, maślankę i jajka.
Rodzynki zalewamy wrzącą wodą do całkowitego przykrycia i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękły. Po tym czasie odcedzone z wody rodzynki posypujemy delikatnie mąką. Następnie tak przygotowane rodzynki dodajemy do ciasta razem z cynamonem i wiórkami kokosowymi.
Wszystko dokładnie mieszamy, a gotowe ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 21x18,5 posmarowanej delikatnie olejem. Całość posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni przez pierwsze 20 minut, a przez kolejne 50 minut zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Gotowość ciasta sprawdzamy za pomocą patyczka, powinien być suchy.
Ciasto jest z zewnątrz chrupiące, w środku natomiast zbite i wilgotne. Konsystencją nieco przypominające Brownie.