Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

5.0
(441)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto drożdżowe z kruszonką i sezonowymi owocami to idealna pomysł na słodki dodatek do ulubionej kawy czy herbaty.

Składniki:

Rozczyn:

drożdże świeże 50 gramów
mleko 0,5 szklanki
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 4 łyżki

Ciasto:

mąka pszenna 500 gramów
jajko 2 sztuki
cukier 150 gramów
masło 100 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka
owoce 500 gramów

Kruszonka:

mąka pszenna 100 gramów
cukier puder 50 gramów
masło 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić idealne ciasto drożdżowe. W dodatku do przygotowania tego wypieku możesz użyć swoich ulubionych owoców (także mrożonych). Latem postaw na świeże jagody, maliny, truskawki lub porzeczki. 

ROZCZYN:
Drożdże pokruszyć, rozrobić w mleku (zostawić trochę mleka do rozpuszczenia masła), dodać mąkę, łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny mocno wyrosnąć, konsystencja "gąbki". Czas około 15 minut.


CIASTO:
Masło roztopić z pozostałym mlekiem. Jajka utrzeć mikserem z cukrem.
Do dużej miski przesiać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko z masłem, sól, cukier z wanilią. Wyrabiać ciasto wbijając powietrze do środka. Można użyć miksera. Gotowe podsypać lekko mąką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Owoce umyć, pokroić na mniejsze kawałki - dobrze odsączyć.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (39,5x23,5 cm), ułożyć owoce i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

KRUSZONKA:
Palcami rozrobić cukier puder, mąkę i masło do uzyskania "mokrego pisaku". Posypać przed pieczeniem wyrośnięte ciasto.

Ciasto piec w dobrze nagrzanym piekarniku (najlepiej druga półka od dołu) w 180-190 stopniach przez około 45 minut, aż kruszonka będzie lekko zrumieniona.

PORADA:

Jeśli drożdże nie wyrastają (zbyt chłodne mleko) garnuszek z rozczynem można wstawić do miseczki napełnionej gorącą wodą, poczekać aż rozczyn zacznie reagować i wtedy wyjąć z gorącej miseczki i poczekać aż rozczyn wyrośnie.

Można wybrać dowolne, sezonowe owoce.

A może skusisz się także na owoce pod kruszonką? Sprawdź przepis!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slon 02.07.2023 05:24
"CIASTO: Masło roztopić z pozostałym mlekiem. Jajka utrzeć mikserem z cukrem." "Ciasto: mąka pszenna 500 gramów jajko 2 sztuki cukier 150 gramów masło 100 gramów Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżka owoce 500 gramów" Jakim pozostałym mlekiem?
Doradca Smaku 03.07.2023 06:21
Do przygotowania ciasta wykorzystujesz 0,5 szklanki mleka, z czego część (połowę) wykorzystujesz do przyrządzenia rozczynu, a pozostałe mleko do rozpuszczenia masła.
Ola 05.02.2023 09:15
Ciasto jak najbardziej wyjdzie.Tylko u mnie pierwsze wyrastanie trwa godzinę.Czekać az ciasto podwoi objętość.Najlepiej w cieple miejsce je odłożyć.
Daria 31.12.2022 16:18
Ciasto nie wyrasta :((((
Doradca Smaku 02.01.2023 10:28
A czy mleko nie było zbyt zimne? Na samym końcu przepisu autorka umieściła taką poradę: Jeśli drożdże nie wyrastają (zbyt chłodne mleko) garnuszek z rozczynem można wstawić do miseczki napełnionej gorącą wodą, poczekać aż rozczyn zacznie reagować i wtedy wyjąć z gorącej miseczki i poczekać aż rozczyn wyrośnie.
Martyna 09.08.2022 19:54
Zrobiłam 2 razy i dwa razy nie wyrosło na blaszce ...wyszedł zakalec po upieczeniu
Doradca Smaku 24.11.2022 09:16
zgadza się, do rozczynu warto dodać łyżkę mąki! przepis już poprawiony :) Dzięki KATE!
Kate 23.11.2022 18:26
Autorka przepisu chyba zapomniała o dodaniu łyżki mąki do rozczynu, wtedy rozczyn musi wyrosnąć i powinno być dobrze.
PanKlawiatura 04.06.2022 19:26
Potwierdzam to co napisała poprzedniczka - ciasto nie wyrosło, mimo składników odmierzonych coś do grama :|
Paulichta 22.11.2021 22:07
Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie. Ciasto nie wyrosło przed włożeniem na blachę. Pierwsze 30 minut nic. Drugie 30 minut też nic. W dodatku było zbyt rzadkie jak na ciasto drożdżowe. Zmarnowane składniki i czas .
Patrycja33 21.09.2016 06:05
Pyszne ciacho.ulubione mojego meza☺
wyattearp 19.09.2016 17:22
Drożdżowe moje ulubione
norweska20 19.09.2016 12:33
idealne do kawki
Edith85 19.09.2016 12:23
Smakowite ciacho
mirosława4 19.09.2016 11:53
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak