Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto 3 bit z dżemem z czarnej porzeczki

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jeśli klasyczny 3bit jest dla Ciebie za słodki, to ten przepis przypadnie Ci do gustu. 3 bit z mascarpone i dżemem to połączenie słodyczy i kwaśności czarnej porzeczki. Pycha!

Składniki:

Ciasto:

herbatniki ok. 550 gramów
masa krówkowa 510 gramów
dżem porzeczkowy 280 gramów
bita śmietana w proszku 2 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

Masa budyniowa:

mleko 0,5 litra
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier 3 łyżki
żółtka duże 2 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto 3 bit z dżemem z czarnej porzeczki

W tym przepisie na 3 bit z mascarpone i dżemem nie musicie używać piekarnika. Wystarczy jedynie odpowiednio przygotować masy, a następnie wszystko ułożyć w blaszce. Ta wersja ciasta 3 bit jest mniej słodka, a także ma dodatkowy, lekko kwaśnawy smak. Opcjonalnie można udekorować górę ciasta startą czekoladą mleczną.

Wymiary blaszki: około 20x30 cm

1. Przygotowanie ciasta zaczynam od masy krówkowej. Do zagotowanej wody wkładam puszkę z masą i zostawiam ją na około godzinę, aż zrobi się płynna.

2. W tym czasie robię budyń. Połowę mleka (250 ml) dokładnie mieszamy z budyniem, żółtkami oraz dwoma rodzajami mąki (najlepiej użyć do tego miksera). Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, następnie dodajemy wcześniej wymieszane składniki i gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy aż lekko się wystudzi.

3. Blachę do ciasta wykładamy folią aluminiową. Następnie układamy na niej herbatniki, na to budyń, następnie drugą warstwę herbatników. Wyciągamy masę krówkową i rozlewamy na górę. Na to kładziemy trzecią warstwę herbatników i dżem. Ja użyłam czarnej porzeczki, jednak dobrze komponować się będzie również jagodowy lub owoce leśne.

4. Na sam koniec przyrządzamy bitą śmietanę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wody i dokładamy do ubitej śmietany. Wykładamy na górę ciasta.

5. Gotowe ciasto wkładamy na około 3-4 godziny do lodówki

Sprawdź także inne:

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak