Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos wegański z duszą bulionu warzywnego od „Kucharka”

4.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Świąteczny ale też idealny na codzienny obiad wegański bigos z czerwonym winem, tofu i wędzonymi śliwkami. Smak tradycyjnego dania. Prosty i smaczny przepis na wyjątkowy bigos. Idealna propozycja na długie jesienne wieczory.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kilogramy
tofu sojowe 540 g
grzyby suszone 100 g
śliwki wędzone 100 g
papryka czerwona 1 sztuka
jabłko 1 średnia sztuka
cebula 1 średnia sztuka
miód spadziowy 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżka
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
bulion warzywny Kucharek 2 kostki
woda 2 litry
kminek 1/2 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
kolendra 1/2 łyżeczki
sezam 1/2 łyżeczki
majeranek 1/2 łyżeczki
liście laurowe 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos wegański z duszą bulionu warzywnego od „Kucharka”

PRZYGOTOWANIE:      

1. Grzyby moczymy dzień wcześniej.

2. Kapustę płuczemy, odciskamy i kroimy.

3. W 2 l wody rozpuszczamy 2 kostki bulionu warzywnego Kucharek. Zalewamy kapustę. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na wolnym ogniu.

4. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej, tofu kroimy na małą drobną kostkę. Tak samo kroimy cebulę, paprykę, grzybki, śliwki. Wszystkie składniki smażymy.

5. Usmażone składniki dodajemy do kapusty, doprawiamy kminkiem, majerankiem, tymiankiem i kolendrą. Dusimy ok. godzinę.

6. Ucieramy jabłko na tarce o grubych oczkach, na drobne paski i wrzucamy do kapusty. Dodajemy miód i sezam. Dusimy około pół godziny do miękkości kapusty.

7. Na końcu dodajemy wino, sól i pieprz do smaku.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak