Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biały lukier - gęsty do pierniczków

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lukier do pierniczków ma charakterystyczny kolor i konsystencję. Sprawdź, jak się go przygotowuje i co jest do niego potrzebne. 

Składniki:

sól 1 szczypta
cukier puder 1 szklanka
aromat migdałowy 2 krople
białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Biały lukier - gęsty do pierniczków

Charakterystyczną cechą dla tego rodzaju lukru do pierniczków jest jego gęstość, jednolity kolor oraz szybkość zastygania. Do przepisu można dodać ulubiony aromat, aby nadać mu ulubiony smak. Lukier do pierniczków jest idealny do tworzenia nawet bardzo precyzyjnych zdobień. 

Kroki postępowania

1

Białko jaja przekładamy do miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder i stale miksujemy. 

Krok 1 - Biały lukier - gęsty do pierniczków foto
2

Miksuję, dodając cukier puder, aż lukier będzie miał dobrą konsystencję, czyli będzie gęsty. Można dodać także aromat. 

Krok 2 - Biały lukier - gęsty do pierniczków foto
3
Jeśli lukier zastygnie dodajemy kilka kropli wody i mieszamy. Lukier po nałożeniu szybko twardnieje.
Krok 3 - Biały lukier - gęsty do pierniczków foto

Dzięki użyciu miksera, przygotowanie lukru do pierniczków jest bardzo szybkie i łatwe, nie trzeba ucierać masy ręcznie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 13.12.2012 01:25
nigdy jeszcze nie robiłam więc się przyda :)
ziutula
ziutula 12.12.2012 22:22
przyda się taki gęsty
halina55 12.12.2012 22:00
Super :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak