Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baklava

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
orzechu włoskie 100 gram
cynamon Prymat 1 łyżka
laski cynakonu 3 szt.
cukier brązowy 1/4 szklanki
migdały 100 gram
orzechy laskowe 50 gram
miód 1/2 szklanki
woda 1/4 szklanki
skórka z cytryny 1
sok z cytryny
masło 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Baklava

Kroki postępowania

1
Wszystkie orzechy drobno siekamy i łączymy ze sobą. Dodajemy cukier i cynamon.
Masło roztapiamy i mieszamy je z orzechami i migdałami. Taką masę dokładnie mieszamy. Układamy równomiernie na cieście.
Krok 1 - Baklava foto
2
W międzyczasie w garnku gotujemy sok z cytryny, miód i cynamon i skórkę z cytryny.
Krok 2 - Baklava foto
3
Zawinięte ciasto układamy do keksówki z papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie całość polewamy miodową polewą.
Krok 3 - Baklava foto
4
Czekamy, aż miód wsiąknie.
Ciasto jest bardzo słodkie i sycące :)

Smacznego :)
Krok 4 - Baklava foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 09.07.2013 22:32
prawdziwy turecki przysmak, pokazany tak, że nie miałabym wątpliwości jak zrobić - komplementy!
Kuchenka 09.07.2013 15:19
ciekawy przysmak
Beatris 09.07.2013 13:29
Nigdy nie jadłam, ale z chęcią to nadrobię.
Łucja 09.07.2013 13:12
mam na to ochotę :)
Katarzyna59 09.07.2013 08:25
wygląda obłędnie
Ania321 09.07.2013 00:03
coś pysznego :)
beniaminek 08.07.2013 22:52
fajne danie
iwi 08.07.2013 22:31
Same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak