Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki na zakwasie

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas 10 dag
płatki jęczmienne 5 dag
woda 50 ml
Nazajutrz:
mąka tortowa 50 dag
drożdże 1 dag
woda 280 ml
sól 1 łyżeczka
przygotowany zakwas
mąka do podsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki na zakwasie

Kroki postępowania

1
Wieczorową porą do miski wlać zakwas (u mnie ośmiodniowy - przepis w blogowym wpisie) i wrzucić płatki jęczmienne. Wymieszać, wlać wodę i wymieszać powtórnie. Całość przykryć i odstawić na noc, czyli na minimum 12 godzin.
Krok 1 - Bagietki na zakwasie foto
2
Nazajutrz:
Drożdże rozpuścić w 50 ml wody.
Krok 2 - Bagietki na zakwasie foto
3
Do miski robota kuchennego wsypać mąkę, dodać rozpuszczone drożdże, resztę wody, sól i przygotowany w przeddzień zakwas. Całość wyrabiać najpierw na niedużych, a następnie na maksymalnych obrotach przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być miękkie.
Krok 3 - Bagietki na zakwasie foto
4
Przełożyć ciasto na lekko oprószony mąką blat i zagnieść chwilkę ręcznie, formując kulę. Wsadzić do miski, przykryć i odłożyć na 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 4 - Bagietki na zakwasie foto
5
Odgazować i wyjąć na oprószony blat. Podzielić na 3 równe części...
Krok 5 - Bagietki na zakwasie foto
6
...każdą delikatnie rozciągnąć na długość, złożyć wzdłuż na pół i zlepić brzegi. Zrolować, tworząc bagietkę. Jej długość nie powinna przekraczać długości blachy ;).
Krok 6 - Bagietki na zakwasie foto
7
Blachę natłuścić i posypać 2-3 łyżkami płatków jęczmiennych. Mogą to być otręby.
Krok 7 - Bagietki na zakwasie foto
8
Ułożyć na nich bagietki...
Krok 8 - Bagietki na zakwasie foto
9
...ale chcąc mieć ładne bagietki ułożyć na oprószonej mąką czystej ściereczce, wyciągając ją pomiędzy bagietkami i tworząc przy okazji swoistego rodzaju foremki w kształcie rynienek (natłuszczona blacha będzie potrzebna do pieczenia).
Krok 9 - Bagietki na zakwasie foto
10
Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na kolejne 60 minut.
Krok 10 - Bagietki na zakwasie foto
11
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200°C. Delikatnie przełożyć bagietki na przygotowaną blachę. Naciąć każdą bagietkę bardzo ostrym nożem pod skosem trzykrotnie - tuż przed wsadzeniem do piekarnika.
Krok 11 - Bagietki na zakwasie foto
12
Piec 30 minut.
Krok 12 - Bagietki na zakwasie foto
13
Podawać do wszystkiego na co ma się ochotę. Kilka słów na temat w blogowym wpisie...
Krok 13 - Bagietki na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 17.04.2015 16:04
posmarować je maselkiem czosnkowym do pelni szczescia a i same z siebie są boskie :D
Madziela 17.04.2015 15:30
juz niedlugo je zrobie :D
borgia 25.12.2012 18:01
Zamiast płatków jęczmiennych można użyć owsianych - w tej samej ilości. Robione już kilka razy...
Koper 01.10.2012 09:56
Super bagietki, do tej pory robiłam tylko na drożdżach
Ewa6274879 27.09.2012 22:28
takie bagietki to by bardzo szybko znikły z mojego stołu :)
Rafał10 27.09.2012 21:14
Rewelacja
borgia 27.09.2012 20:56
Ziutula... spróbuj z oliwą :). Ale masło było też... czosnkowo-bazyliowe. Niestety szybko się skończyło i pozostała oliwa.
wojtek5 27.09.2012 20:40
smakowicie
ziutula
ziutula 27.09.2012 20:34
dla mnie z masłem lub smaluszkiem taka bagietka....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak