Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

jajko 4 sztuki
cukier 25 dkg
margaryna 25 dkg
mąka 25 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cytryna 1 sztuka

Lista składników

cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Kroki postępowania

1
Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku.
Krok 1 - Babka cytrynowa foto
2
Potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ubite białka. Na koniec ścieramy skórkę z cytryny.
Krok 2 - Babka cytrynowa foto
3
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem.
Krok 3 - Babka cytrynowa foto
4
Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
Krok 4 - Babka cytrynowa foto
5
Jak babka wystygnie to wysypujemy ją z formy.
Krok 5 - Babka cytrynowa foto
6
Babkę posypujemy cukrem pudrem.
Krok 6 - Babka cytrynowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 13.10.2014 14:58
bardzo lubię taką babkę
Kejti 09.10.2014 19:30
Smacznie wygląda :-)
jasiek 09.10.2014 12:10
smaczna babka
Beatris 09.10.2014 11:26
Wspaniała babeczka, skusiłabym się na kawałek:)
Mniam 09.10.2014 11:21
Bardzo lubię babki cytrusowe. Są przepyszne!
gosia56 09.10.2014 10:25
To ja też poproszę kawałek babki bo akurat piję kawkę i niestety nie mam nic do niej .' 0
Habibi 09.10.2014 08:50
Cudna!!! Kocham wszelkie babki, a szczególnie z cytrusowym aromatem :)
marcia15 09.10.2014 07:53
z nutą cytryny jest pyszna ma o wiele lepszy smak niż pozostałe
bietka 09.10.2014 07:20
Róża1 bardzo proszę częstuj się :)
Marta Ryżek-Kalkowska 08.10.2014 23:16
Jedna z moich ulubionych babeczek o smaku cytrynowym :)
Róża1 08.10.2014 22:25
pyszna babeczka do herbatki :-) , poproszę o kawałek :-).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak