Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amoniaczki Babci Józi

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

smalec 25 dkg
margaryna 25 dkg
jaja 3
śmietana 1 szk
cukier 1 szk
amoniak 5 dkg
mąka pszenna ile zajmie

Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczki Babci Józi

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby miały temperaturę pokojową.
Smalec oraz margarynę siekać nożem i wtem sposób łączyć z resztą składników.
Zagniatamy kruche ciasto na gładką masę. Jednak Nie możemy zagniatać zbyt długo, ponieważ prowadzi to do „zaciągnięcia” ciasta. W konsekwencji straci ono właściwą strukturę, a wyroby będą twarde i zakalcowate.
Krok 1 - Amoniaczki Babci Józi foto
2
Przygotowane ciasto rozwałkowywać na cienkie placki około 5 mm, wycinać z niego ciasteczka, które następnie maczać w cukrze i układać na natłuszczonej blaszce.
Krok 2 - Amoniaczki Babci Józi foto
3
Piec w piekarniku w temp 180*C na złoty kolor
Krok 3 - Amoniaczki Babci Józi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 18.02.2013 09:56
Pyszne ciasteczka :)
Andrzej8 17.02.2013 09:48
fajny powrót do dawnych lat
Kasia35 15.02.2013 22:31
pyszne co nieco :)
magdziorka6 15.02.2013 19:15
ciekawe
Miki 15.02.2013 18:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak