Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajerkoniakowe ciasto z bakaliami

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 220 gram
cukier gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
ajerkoniak 210 ml
masło miękkie 75 gram

Dodatkowo

żurawina suszona 100 gram
cukier 25 gram
orzechy włoskie 60 gram
skórka pomarańczowa kandyzowana 50 gram
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ajerkoniakowe ciasto z bakaliami

Żurawinę zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić i posypać cukrem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Ciasto robi się w ten sam sposób co muffinki. W dwóch miskach trzeba oddzielnie wymieszać za pomocą łyżki suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy) i oddzielnie składniki mokre (jajko, likier jajeczny i roztopione masło).

No koniec połączyć je razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre). Dodać posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczy i żurawinę i jeszcze raz delikatnie wymieszać całość.

Ważne! Żeby ciasto ładnie wyrosło należy wymieszać je ręcznie – nie używać robotów itp.

Foremkę – keksówkę (wymiary użytej formy wysokość 7 cm, 10x25 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub kaszą manna. Napełnić ciastem (ciasto jest dość zbite, należy je nakładać łyżką i nie „ubijać/uklepywać” zbyt mocno).

Piec ok. 40-45 minut.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 21.07.2015 10:18
Wygląda apetycznie.
cukiereczek 03.12.2014 12:14
wspaniałe ciasto pełne moich ulubionych bakalii

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak