Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

A la szarlotka na kefirze z gruszkami korzennymi

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kefir szklanka
mąka 2 szklanki
cukier 2/3 szklanki
jajko
miękkie masło 125 gram
proszek do pieczenia łyżeczka
przyprawa do jabłecznika łyżeczka
jabłka 1-2 sztuki
gruszki 3 korzenne
błonnik 1.5 owsiany

Przepis i sposób przygotowania na: A la szarlotka na kefirze z gruszkami korzennymi

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, odsączamy z nadmiaru soku.

Gruszki wyjmujemy z zalewy, kroimy na małe kawałki, osuszamy ręcznikiem.

Do miseczki wkładamy masło, wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Wbijamy jajko, ponownie miksujemy. Wlewamy kefir, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji śmietany.

Formę o średnicy 22cm smarujemy masłem, posypujemy mąką.

Wykładamy połowę ciasta, układamy starte jabłka, gruszki, posypujemy przyprawą korzenną do jabłecznika i wykładamy drugą połowę ciasta.

Pieczemy około 45-50 minut w temp 180st.

Posypujemy cukrem pudrem.



* Jeśli nie macie to pomińcie. Ja ostatnio dodaję go prawie do wszystkiego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 18.09.2012 19:46
pyszności
Ewa/kalapurtka 15.08.2012 00:09
Pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak