Przepis i sposób przygotowania na: A la szarlotka na kefirze z gruszkami korzennymi
Gruszki wyjmujemy z zalewy, kroimy na małe kawałki, osuszamy ręcznikiem.
Do miseczki wkładamy masło, wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Wbijamy jajko, ponownie miksujemy. Wlewamy kefir, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji śmietany.
Formę o średnicy 22cm smarujemy masłem, posypujemy mąką.
Wykładamy połowę ciasta, układamy starte jabłka, gruszki, posypujemy przyprawą korzenną do jabłecznika i wykładamy drugą połowę ciasta.
Pieczemy około 45-50 minut w temp 180st.
Posypujemy cukrem pudrem.
* Jeśli nie macie to pomińcie. Ja ostatnio dodaję go prawie do wszystkiego :)