Czereśniowy zawrót głowy
Początek wakacji kojarzy się wielu ze smakiem dzieciństwa – czereśniami rwanymi prosto z drzewa. Dziś na początku sezonu, kiedy czereśnie kosztują nawet 30 zł za kg, u wielu powraca wspomnienie wspinaczki po drzewie i objadania się czereśniami do oporu, za darmo...
Czy wiesz, że jedno drzewo potrafi dostarczyć aż 300 kg czereśni Dziś czereśnie na straganach prześcigają ją się w odcieniach czerwieni, błyszczące jakby polakierowane. Natomiast jest wiele różnych odmian. Znamy także czereśnie tzw. „białe”, które mają odcień kremowo-żółty lub biało-czerwonawe. Są równie pyszne jak czerwone. Warto pamiętać, że to owoce należące do tzw. grupy owoców miękkich, które nie nadają się do przechowywania, zatem najlepiej jeść je od razu lub zrobić z nich przetwory. Rzymianie, szpaki i Francuzi Czereśnie, choć wydają się niezwykle rodzimym owocem, pochodzą z Grecji. Jednak czereśnie zawojowały Europę dzięki Rzymianom. Dziś ceni się owoce czereśni na równi z jego drzewem wykorzystywanym do produkcji mebli. Czereśnie są jednym z tych owoców, które jak zaczniemy jeść, to ciężko się oderwać... Podobnie jak szpaki, które potrafią ogołocić ogromne drzewo w kilka chwil, dlatego czereśnię nazywa się „ptasią wiśnią”. Podobno równie mocno czereśnie doceniane są przez Franzów, który potrafią zjeść nawet 2 kg tych owoców dziennie. |
Kuchnia pełna czereśni, nie tylko na słodko... Czereśnie doskonale smakują w wersji solo – to pyszny deser prosto z drzewa. Jednak, kiedy mamy nieograniczony dostęp do czereśni, warto spróbować poszukiwać kulinarnych inspiracji. Czereśnie nadają się nie tylko na kompot czy regionalną wiejską zupę owocową – pamułę. Jak każdy słodki owoc sprawdzą się we wszelkiego rodzaju koktajlach z maślanką czy kefirem, a także do pierogów. Doskonałe do ciast ucieranych, drożdżowych lub sernika na zimno czy galaretki. Warto spróbować francuskiego wypieku, tarty clafoutis. To ciasto na maślanym spodzie, zalane mleczno-jajeczną zalewą z nutą wanilii. Czereśnie często zastępuje się ich „kuzynką” – wiśnią. |
Czekolada i czereśnie to szczególnie dobre połączenie, np. w brownie, w czekoladowych naleśnikach lub puddingu. Czereśnie sprawdzą się zarówno przy wypiekach, jak i konfiturach, wekowanych kompotach czy nalewkach.
Jednak czereśnie nadadzą się też do potraw bardziej wytrawnych. Równie dobrze będą smakować do bardziej wytrawnych sosu w parze z pomidorami. Innym ciekawym połączeniem, już wytrawnym, jest sałatka z bobem czy wyrazistym serem, np. kozimi i rukolą. Ciekawym pomysłem są czereśnie w postaci sosu jako dodatek do delikatnych mięs – szczególnie drobiu, polędwiczek wieprzowych czy królika, a nawet ryby.
Przyprawy, które lubią czereśnie:
Czy czereśnie to tylko smak? Wydawać by się mogło, ze czereśnie to tylko pyszny i słodki deser, przez co wydawać by się mogło, że są tez kaloryczne. Jednak spokojnie, czereśnie nie zawierają wiele kalorii, zaledwie 61 Kcal w 100 g Jednakże jak każdy owoc, czereśnie zawierają nie tylko cukier, ale też wiele witamin – głównie A, B i C oraz minerały: jod, wapń, żelazo. Główny wyróżnikiem czereśni jest och zasadotwórczy charakter. Obniżają poziom kwasu moczowego, dzięki czemu można ograniczyć ryzyko chorób reumatycznych. Zawarte w czereśniach flawonoidy zwalczają wolne rodniki, co redukuje ryzyko zachorowań na raka i opóźniają procesy starzenie się. |
Poniżej kilka czereśniowych pomysłów do użytkowników DoradcaSmaku.pl
Sałatka czereśniowa z bobem |
|
Czereśniowy przekładaniec |
|
Dżem czereśniowo-czekoladowy |
Fruzelina z czereśniami | Filet z sosem czereśniowym | Tartaletki z czereśniami |
Polędwiczki teriyaki mirin z czereśniami |
Chłodnik z czereśni |
Grillowany Camembert, dziki ryż z kuminem i czereśnie z lubczykiem |
A jeszcze więcej czereśniowych smakołyków znajdziecie TUTAJ.