Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina czereśniowa

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Frużelina czereśniowa jest baaardzo smaczna i ma ciekawy smak, z wyczuwalną winno-słodką nutą. Świetne sprawdza się do przełożenia różnego rodzaju ciast. Polecam mój przepis na frużelinę czereśniową. Jeśli macie nadmiar czereśni w ogrodzie to przygotujcie kilka słoiczków frużeliny. 

Składniki:

czereśnie 2 kilogramy
cukier 150 gramów
mąka ziemniaczana 2 łyżki
woda zimna 150 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina czereśniowa

Czereśnie są wdzięcznym owocem, z którego na zimę można przygotować wiele pysznych przetworów. Honorowe miejsce w tym względzie, obok dżemów, konfitur i soków zajmuje frużelina czereśniowa. 

Jak przygotować frużelinę czereśniową?

1

Czereśnie drylujemy, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem, mieszamy.

2

Odstawiamy na 2 godziny, by puściły soki.

3

 Następnie doprowadzamy do wrzenia.

4

Gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 min, po czym dodajemy mąkę rozrobioną z wodą. Zagotowujemy, cały czas mieszając.

5

Frużelinę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C.

6

Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Idealna frużelina z czereśni ma intensywny, bordowy kolor i jest lekko słodka w smaku. Jeśli lubicie robić domowe gofry to możecie ja wykorzystać do ich posmarowania.

Sprawdźcie też inne przepisy na:

- Nalewkę z czereśni

- Konfiturę z czereśni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 16.06.2015 17:46
Świetny przepis
Edith85 16.06.2015 17:41
bardzo fajny przepis :)
bogusia 82 16.06.2015 17:35
Pyszna,zjadła bym z naleśnikami:)
mirosława4 16.06.2015 17:09
smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak