Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z czereśniami

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 225 g
mąka pełnoziarnista 100 g (pszenna)
masło 225 g
cukier 4 łyżki
sól 1 szczypta
woda zimna 100 ml
sok z pomarańczy 2 łyżki
wódka 1 łyżka

Składniki na nadzienie

czereśnie 700 g
cukier 70-80 g
sok z pomarańczy 1/2 sztuki
skórka pomarańczowa 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Dodatkowo

jajko 1 szt
cukier puder

Porada

Jeśli nie lubicie mąki pełnoziarnistej można użyć tylko tortowej (wtedy będzie 325 g mąki tortowej)

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z czereśniami

Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 15 minut schować do zamrażarki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Następnie dodajemy zimne posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę, wódkę i sok z pomarańczy i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Przygotowanie nadzienia:
Wydrylowane czereśnie zasypujemy cukrem i mąka ziemniaczana. Przekładamy do rondelka lub patelni. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10-15 minut. Odcedzamy nadmiar płynu.

Przygotowanie tartaletek z czereśniami:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy i np. za pomocą małej miseczki wycinamy koła (średnica musi być większa niż formy, której użyjemy). Ciastem wykładamy foremki do tartaletek lub formę do pieczenia muffinek. Widelcem robimy kilka otworów w cieście i nakładamy nadzienie.

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy cienkie paseczki i układamy na nadzieniu tworząc krateczkę. Możemy również wyciąć okrągłe placki i przykryć nadzienie, zlepiając brzegi. Na górze robimy małe nacięcia.

Gotowe babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 35-45 minut aż się ładnie zarumienią.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 26.01.2017 09:24
Wyglądają smakowicie
asiatok 26.06.2016 20:28
ale słodkie cudowności!
Ola1984 08.06.2016 10:17
Przepyszne tartaletki :) Mniam.
bryndzia93 08.06.2016 09:29
Ładnie wyglądają na pewno są pyszne :)
gusia1000 08.06.2016 00:21
Dobre są one.
MałaMi89 07.06.2016 23:43
Extra! Czereśni w tym roku jeszcze nie jadłam, a już kuszą... :)
bartek8585 07.06.2016 23:16
pychotka:) chetnie by,m zjadł
Mama niejadka 07.06.2016 21:46
Pyszny deser
Wacław 07.06.2016 21:25
deser na 5 :-)
Barbara13 07.06.2016 21:22
jak dla mnie pyszności
smerfetka79 07.06.2016 19:51
ja też do swojej księgi
smerfetka79 07.06.2016 19:51
przepyszne słodkości i tak apetycznie wyglądają.
iziona 07.06.2016 19:46
Przepysznie wygladaja
noninka77 07.06.2016 19:27
Porywam kilka :)
Renata9 07.06.2016 18:17
Wyśmienite tartaletki :-)
Bernadeta1 07.06.2016 18:06
pyszne słodkości
ania2610 07.06.2016 16:05
bardzo apetyczne!
Motorek 07.06.2016 16:04
bardzo dobre
Wiktoria29 07.06.2016 15:50
wyglądają przepysznie, robią wrażenie
mirosława4 07.06.2016 15:31
przepysznie wyglądają
Janina 07.06.2016 14:44
Pyszne ciasteczka;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak