Sposób przygotowania

W garnku zagotować 3/4 litra wody. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę - wrzucić do gotującej się i osolonej wody. Gotować pod przykryciem 10 minut. Boczek pokroić w paski i zesmażyć na złoty kolor w odrobinie oleju. Cebulę obrać i drobno posiekać - dodac do smażonego boczku i smażyć razem przez 3 minuty - przełożyć do garnka z ziemniakami. Dodać mrożoną włoszczyznę i gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Wlej zakwas i wymieszaj dobrze. Grzybki osączyć z zalewy, jeżeli są to większe sztuki to pokrój na połówki i dodaj do zupy. Śmietanę rozprowadź w żurku i gotuj jeszcze 3 minuty. Gotowy żurek doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodaj też majeranek i przeciśnięty czosnek.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !