Sposób przygotowania

Mąkę posiekać nożem z masłam, aż zacznie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciastko i schłodzić w lodówce. Po wyjęciu cienko rozwałkować na blacie. Pokroić w długie paski i nawijać na formę do rurek wysmarowaną masłem. Rurkę obtoczyć w cukrze i upiec. W przepisie nie bylo podanej tem. pieczenia, swoje rurki piekłam w 200 stopniach C, około 20 minut. Z tego przepisu wychodzi około 40 sztuk.

Składnik na krem:

6 listków żelatyny
4 jaja
8 dag cukru
1 mała butelka szampana (0,2 l)
1 łyżka soku z cytryny
150 g kremówki

Żelatynę rozpuścić w wodzie. Żółtka oddzielić od białek. Białka wstawić do lodówki a żółtka utrzeć z cukrem na gładki krem. Stopniowo dodawać sok z cytryny i szampan cały czas ucierając. Połączyć żelatynę z kremem, na początek dodać dodać 2-3 łyżki kremu do żelatyny a następnie wymieszać z resztą kremu. Ubić osobno białka i kremówkę. Najpierw kremówkę, a następnie pianę z białek dodać do tężejącego kremu. Krem przykryć i wstawić do lodówki. Po około 30 minutach kiedy krem stężeje, ale będzie jeszcze miękki, można nadziewać nim upieczone i wystudzone rurki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !