Sposób przygotowania

Do 2 misek rozbić jajka oddzielając białka od żółtek. Żółtka starannie utrzeć z cukrem by cukier się rozpuścił. Pod koniec ucierania dodawać po jednej łyżce wody, oleju i mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i ucierać - tak by masa była bez grudek, następnie ponownie dodać po łyżce wody, oleju i mąki i ucierać i tak aż się skończą składniki. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do trzech miseczek - do jednej dodajemy kisiel truskawkowy, do drugiej kisiel cytrynowy a do trzeciej kakao. Mieszamy. Do formy silikonowej keksowej wlewamy ciasto kakaowe, później wlewamy cytrynowe a na górę truskawkowe. Ciasto pieczemy w temp. 180-200\'C ok 60-80 min. Gotowa babkę można oprószyć cukrem pudrem. Polecam też likier cytrynowy. Smacznego !!

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Gosia_60

    Likierem ?
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Tak bo ja likier mieszam z cukrem pudrem i polewam ;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wygląda smakowicie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    wygląda bardzo apetycznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    idealna do kawki :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    fajna taka kolorowa :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Bardzo ja lubię, u mnie mówi się na nią tulipan:)
  • 1
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    wygląda super :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !