Sposób przygotowania

Umyte cytryny dokładnie obrać ze skórki, pokroić w plasterki, wyjąć pestki, włożyć do słoja , dodać cukier, mleko i spirytus i skórkę drobno pokrojoną z jednej cytryny( cienko skrojoną).
Zamknąć i odstawić na 1 miesiąc w ciemne miejsce, co kilka dni potrząsać słojem.
po tym czasie przefiltrować nalewkę przez bibułkę filtracyjną( ja to robię przez filtr do kawy) bardzo wolno.
Dobrze przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma żółtawy kolor i delikatnie smakuje. przelać do butelek i odstawić jeszcze na 2 tygodnie.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiakova

    kapitalny przepis!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !