Sposób przygotowania

SOK Z CZARNEGO BZU- ( w gwarze poznańskiej: sok z chyćki)
Owoc czarnego bzu zawiera witaminy: B1, B2, PP, H, M i C. Działa napotnie i nieco rozwalniająco, i przeciwskurczowo.
Sok należy stosować podczas chrypki, kataru, kaszlu i gorączki. Ma lekkie działanie moczopędne, wiec zalecany jest także podczas chorób pęcherza lub nerek. Wpływa także korzystnie na drogi oddechowe.
Owoce umyć, oczyścić. Parować w sokowniku.
Moje proporcje na sok są takie:
Na 1 litr soku
0,60 dag cukru
Sok z ½ cytryny
Skórka z 1/2 cytryny -Sparzyć , wyszorować szczoteczką , otrzeć na tarce. To ważne żeby nie była gorzka
20ml nalewki
Proporcje możesz dobrać sama wg smaku.
Składniki wlej do garnka zagotuj. Rozlej do butelek, pasteryzuj ok. 15 min

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    super;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !