Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE:
Jeśli chodzi o bulion- 1 l bulionu (przygotowałam z 1,5 kostki bulionowej oraz wody i wywaru z gotowania grzybów suszonych w proporcjach 3:1)
Grzyby dokładnie opłukać, zamoczyć na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie - wywar z grzybów można wykorzystać również do bulionu, którym będziemy podlewać risotto - dzięki temu stanie się bardziej aromatyczne.
Na łyżce oliwy i łyżce masła podsmażyć na maśle szalotki i czosnek. Gdy będą lekko zeszklone dodać ryż i zalać go winem i wymieszać. Gdy lekko odparuje można zacząć dodawać bulion - małymi porcjami, aż do całkowitego wchłonięcia, stale mieszając. Uwaga - bulion powinien być gorący, by różnica temperatur nie zahartowała ryżu zamiast go zmiękczać. Gdy ryż będzie już miękki dodać resztę masła, wymieszać i odstawić na chwilę pod przykryciem.
Grzyby podsmażyć chwilę na łyżce oliwy, doprawić solą i pieprzem. Można dodać do nich trochę śmietany - dzięki temu risotto będzie gładsze i bardziej kremowe.
Risotto przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, posypać obficie natką pietruszki i parmezanem, wyłożyć grzyby, pozwolić by każdy sam połączył smaki na talerzu :)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !