Sposób przygotowania

Świeżego szczupaka należy oskrobać z łusek, wypatroszyć, następnie odciąć mu głowę i skórę, odfiletować i wymoczyć w zimnej wodzie. Warzywa umyte pod bieżącą wodą i oczyszczoną głowę szczupaka wrzucić do wody i ugotować wywar. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę należy obrać, pokroić dość drobno, a następnie poddusić na patelni na maśle. Za pomocą maszynki do mielenia mięsa należy zmielić mięso ryby, podduszoną cebulkę i bułkę. Do masy należy dodać jajko, sól, cukier i pieprz. Masę należy wyrobić. Należy przygotować płócienną serwetkę, wysmarować ją masłem, nałożyć na nią masę rybną, zwinąć ją w rulon i związać za pomocą sznureczka. W garnku należy powtórnie zagotować wywar, włożyć do niego zawiniętą w ściereczkę masę i gotować przez około godzinę na wolnym ogniu. Po ugotowaniu należy roladkę wystudzić, wyjąć z płótna, pokroić na plastry i ułożyć na talerzu lub półmisku. Roladę należy udekorować ugotowanym na twardo jajkiem i warzywami z wywaru, zalać auszpikiem(wywar+ żelatyna). Odstawić do lodówki w celu stężenia galaretki.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Pracochłonne strasznie ale zapewne smakuje znakomicie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    bercik1

    Pycha!
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    pyszności
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczna ryba
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    smaczna jest taka ryba
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    świetnie smakuje

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !