Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki , jeśli ciepłe to ugnieść dobrze lub przecisnąć przez praskę, jeśli zimne - przepuścić przez maszynkę do mielenia.Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać.Cebulę pokrojona w drobną kosteczkę zrumienić na 1,2 łyżkach oleju.Ser dokładnie zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków,połączyć z ostudzona cebulą, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Masę ziemniaczaną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę,uformować z niej \" wianuszek\", do środka wsypać pozostałą mąkę, zrobić w niej wgłębienie i wbić jaja /najpierw na spodek,żeby sprawdzić czy świeże/.Zarobić ciasto nożem , a następnie szybko zagnieść /ewentualnie , jak rzadkie /to zależy od mąki/, dosypać mąki pszennej. Z ciasta formować wałki, kroić w poprzek na kawałki. kawałki ciasta rozpłaszczać na dłoni, nakładać nadzienie serowe, zlepiać w kuliste knedle.Układać na ściereczce lub desce podsypanej mąką.Uformowane knedle gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok. 8 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać lekko zrumienioną słoninką lub zrumieniona na suchej patelni bułką i polać stopionym masłem. Podawać zaraz po ugotowaniu. Można z dowolną surówką.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    mniam:)
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    też lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    kiziolek201

    Szkoda że niema zdjęcia

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !