Sposób przygotowania

Cukier ucieramy z masłem, dodajemy jajka. Drożdże rozprowadzamy w mleku, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.

Mak zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i mielimy trzykrotnie. Dodajemy stopione masło, miód, rodzynki, cukier, cukier waniliowy i jajka, mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy masą makową i zawijamy. Przekładamy do posmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smakujemy jajkiem. Pieczemy ok. 45 min. w temp.. 180 stopni C. Można pod koniec zwiększyć temp. by zarumienić skórkę. Gotowe, przestudzone polewamy lukrem i posypujemy kruszonką orzechową. SMACZNEGO !!!

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    W TYTULE POWINNO BYĆ \"MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY\"
  • 6
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    piękna rolada!
  • 0
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Hihi.... tak myślałam,że to makowiec ale niestety pomyłki się zdarzają .... makowiec śliczny , równiutki.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    smaczny
  • 2
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    pyszne ciasto ;)
  • 3
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    przepyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    super ciasto!
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Piękny ten makowiec :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !