Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder. Ciągle ubijając dodawać przyprawy i posiekaną kandyzowaną skórkę cytrynową. Dosypać zmielone migdały i wymieszać. Ciasto ma być na tyle zwarte żeby się nie rozlewało. Jeśli jest za rzadkie trzeba dosypać więcej migdałów.
Przygotować opłatki. Najlepsze są okrągłe. Ciasto nakładać łyżeczką i formować kopczyk na środku opłatka. Na brzegach opłatka ma być tylko cieniutka warstwa ciasta. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 150 C. Ciasteczka piec maksymalnie 10 minut. Trzeba uważać aby się nie przesuszyły. Po ostudzeniu układać w metalowej puszcze.
Ciasteczka są najlepsze po kilku dniach \"leżakowania\". Porcja na około 40 sztuk.

-->okrągłe opłatki można kupić w niektórych sklepach ale jeśli takich nie macie można je wykroić ze zwykłego opłatka.
-->ilość migdałów zależy od wielkości białek. Ta porcja jest podana dla średniej wielkości jajka
-->cynamon i goździki można równie dobrze zastąpić przyprawą do pierników

Smacznego!!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    już czuję ten zapach!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !