Sposób przygotowania

umyte i opłukane owoce rozgniata się drewnianym tłuczkiem w kamiennej lub glinianej misce i szybko rozgotowuje we własnym soku (bez dodatku wody). Gorącą masę przeciera się przez ręczną przecieraczkę, lub cedzak aluminiowy. Dokładniejsze rozdrobnienie uzyskuje się przepuszczając przecier powtórnie przez sito lub cedzak z drobnymi otworkami . Na sicie pozostają części włókniste i nasiona pomidorów, natomiast sok pomidorowy z niewielką ilością małych cząstek miąższu przechodzi przez sito. Sok pomidorowy łatwo otrzymuje się z rozgotowanych pomidorów przepuszczając je przez - sokowirówkę. Do 1 litra soku dodajemy 5- 7 gram soli kuchennej oraz 10 - 30 gram cukru.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    interesujące

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !