Sposób przygotowania

Przygotowujemy panna cotte dzien wcześniej: w garnku wymieszać śmietanę 18%, mleko, laskę waniliową 1/4 szklanki cukiru i żelatynę. Dodać skórkę z cytryny i całość podgrzewać na małym ogniu aż będzie gorące. Odstawić do wystygnięcia. Przelać do jakiegoś naczynia przez sitko. Wyjąć wanilię, cytrynę i wszystko co zostało w sitku. Przelać wywar do 4 naczyń o pojemność 1/2 szklanki, przykryć folią i wstawić do lodowki na noc. Rano jest pyszna panna cotta. Gruszki pieczemy wedlug przepisu: Gruszki obrać ze skórki przekroić na pół i wydrążyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać sokiem z cytryny, winem i posypać wanilią. Na końcu posypać cukrem. Przykryć naczynie i piec w piekarniku 180 stopni około 30 minut. Przygotowujemy sos czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w garnku z masłem. Dodać cukier puder, napar z kawy i mieszać. Po rozpuszczeniu dodać śmietanę kremówkę i energicznie mieszając podgrzewać przez chwilkę. Po chwili sos jest gotowy. Wszystko podawać razem

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !