Sposób przygotowania

Składniki nadzienia wymieszać w misce i odstawić.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
W małym garnuszku połączyć masło, wanilię i mleko. Zagotować do czasu aż masło się rozpuści. Ostudzić. Drożdże świeże rozetrzeć z łyżeczką cukru i łyżką mleka.
Wymieszać mąkę, drożdże (jeśli używamy drożdży instant), sól i cukier. Dodać ostudzone masło z mlekiem, drożdże (jeśli używamy swieżych). Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto podzielić na 10 małych kulek. Dłonie delikatnie spryskać olejem, by nie lepiło się do nich ciasto. Z każdej kulki uformować placuszek, łyżeczką nakładać nadzienie. Dokładnie sklejać, obtoczyć w dłoniach. Ułożyć na blasze i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Piec bułeczki około 18-20 minut. Po ostudzeniu polukrować.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Prawdziwe wspomnienie lata - pychota:)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    pyszności
  • 3
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    wypróbuję te pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Wyglądają przepysznie!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Pychota
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    najlepsze na drugie sniadanie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomasz17

    super, uwielbiam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !