Sposób przygotowania

Umyte jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Z białek i odrobiny soli ubijamy sztywną pianę. Masło ucieramy z żółtkami oraz cukrem waniliowym lub wanilinowym. Po utarciu na puch dodajemy serki i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę, szczyptę soli, i sztywno ubitą pianę z białek. Truskawki (jeśli używamy świeżych) umyć, usunąć szypułki. Połowę owoców przekroić, a resztę zmiksować z sokiem z cytryny i jeśli placuszków nie będą jadły dzieci to możemy dodać likier pomarańczowy. Z ciasta usmażyć na rozgrzanym tłuszczy 12 - 16 małych placuszków. Jeśli chcemy mieć słodsze, to posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z musem - kremem truskawkowym. Dziś zrobiłam dwie wersje tych małych placków. Jedna dla dzieci, z mrożonych truskawek, bez alkoholu, a druga wersja z truskawek mrożonych, dodatkiem nalewki truskawkowej i truskawkami wyjętymi z nalewki truskawkowej.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !