Przepis i sposób przygotowania na: Placek z ptasim mleczkiem
4 żółtka
2 galaretki brzoskwiniowe
60 dag ptasiego mleczka o dowolnym smaku)
kolorowa posypka
Polewa:
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki wody
2 łyżki kakao
Ciasto kakaowe:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąkę krupczatke wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszając dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt, piec ok 20 min. Ostudzić.
Ciasto orzechowe:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąkę krupczatke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszając dodać pokruszone biszkopty, posiekane orzechy i namoczone wcześniej rodzynki. Upiec biszkopt, piec ok 20 min. Ostudzić.
Krem:
mleko zagotować, dodać masę z dobrze rozstrzepanych żółtek, cukru, mąki pszennej i kawy rozpuszczalnej, ugotować budyń. Gdy ostygnie dodać masło i utrzeć masę.
Polewa:
wszystkie składniki zagotować i ostudzić
Galaretkę zrobić wg przepisu na opakowaniu
Przełożenie:
Ciasto kakaowe wysmarować połową kremu, ułożyć ptasie mleczko, zalać tężejącą galaretką, wysmarować drugą połową kremu, przykryć ciastem orzechowym. Całość polać polewa i posypać kolorowymi cukierkami