Sposób przygotowania

Wywar: marchewkę i cebulę obrać, opłukać i rozdrobnić. Zagotować 700 cm3 wody, dodać pół łyżki soli, 4 ziarenka pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe. Wrzucić posiekane wcześniej warzywa na wrzącą wodę i gotować przez 20 minut.
Filet z dorsza umyć, skropić cytryną i pozostawić na 10 minut. Włożyć do wywaru i gotować przez 10 minut, a następnie wyjąć i osuszyć.
Przygotowywanie masy na krokiety: ugotowaną rybę oczyścić zmiksować . Dodać pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, jajko, łyżkę bułki tartej, starte orzechy i migdały, osączoną bułkę. Doprawić solą pieprzem papryką kurkumą i przyprawą do ryb. Masę dobrze wyrobić, uformować krokiety długości około 6 cm i średnicy 2 cm, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć we frytownicy w oleju o temp około 180 stopni C do zarumienienia skórki na złoty kolor. Podawać na liściu sałaty z cząstkami cytryny.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    bardzo smaczne danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    super jedzonko
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    niezłe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    rybka jest pyszna
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pyszności:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    iza15

    lubię rybki
  • 0
    original
    Opublikowano

    iza15

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !