Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Kotlety jajeczne wg Piotra Ogińskiego

5.0
(71)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszne, chrupiące kotleciki wegetariańskie, tym razem z jajek. Sekretem jest dodatek posiekanych migdałów. Do tego sałatka z ogórka i rzodkiewki i mamy pyszny i zdrowy obiadek.

Składniki:

Kotlety:

jajka ugotowane na twardo 4 szt.
migdały prażone 30 g
Musztarda francuska Prymat 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Estragon suszony Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
cebula 1 szt.
pietruszka 1 łyżka
jajko 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki + do panierowania
olej do smażenia

Surówka z ogórków i rzodkiewki:

maślanka 80 ml
sok z 1/3 cytryny
majonez 2 łyżeczki
Musztarda czeska Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
zielona cebulka 1 szt.
listki mięty 10-12 szt.
ogórek 1 szt.
rzodkiewki 5-6 szt.

Do dekoracji:

szczypiorek
pietruszka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kotlety jajeczne wg Piotra Ogińskiego

Jajka siekamy i przekładamy do miski, dodajemy migdały, musztardę, czosnek, estragon, chili, pieprz, sól, cebulę, pietruszkę, bułkę tartą oraz jajko, po czym masę dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie do miseczki wlewamy maślankę, dodajemy musztardę, majonez oraz sok z cytryny, doprawiamy pieprzem oraz solą i całość dokładnie mieszamy.

Do dressingu dodajemy zieloną cebulkę oraz miętę, ogórka ścieramy na mandolinie lub drobno siekamy, solimy i zostawiamy na 3 minuty by puścił wodę.

Rzodkiewkę także ścieramy na mandolinie, po czym wraz z ogórkiem dodajemy do dressingu, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony.

Mizerię wykładamy na talerz, na górę kładziemy usmażone kotleciki, danie dekorujemy pietruszką ozdobną oraz szczypiorkiem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak