Sposób przygotowania

Ciasto:
Wodę z tłuszczem i solą zagotować, wsypać mąkę i dobrze rozetrzeć. Parzyć 5 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić. Mieszając dodawać po 1 jajku, dobrze wyrobić i podzielić na 2 blaszki. Zrobić zgrubienia, piec 10-15 minut do zarumienienia.
Krem:
Jaja ubić z cukrem, dodać mąki. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, zalać ubite jajka. Mieszając zagotować, utzreć tłuszcz, dodać przestudzony krem, dać trochę rumu lub olejek arakowy. Przełożyć placek kremem.
Wierzch posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    mniam mniam :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ulubione ciasto mojej córki
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Uwielbiam karpatkę
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    Bardzo lubię karpatkę:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam,uwielbiam,uwielbiam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    jak ja lubię karpatkę
  • 1
    original
    Opublikowano

    joanna77

    ja też lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    ja tez UWIELBIAM !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Brigitte

    Co oznacza: zrobić zgrubienia? Chciałabym ją upiec :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    Odpisałam na PW :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    sara1

    smaczne lekkie ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    manaika

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !