Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe tartaletki z pieczarkami i serem gorgonzola
- Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie układamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto przez 15-20 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, nakłuwając drewniany patyczek (wykałaczki) w sam środek ciasta, jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy - gotowe.
- W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: Na oliwie z oliwek podsmażamy ząbki posiekanego czosnku na złoto, wrzucamy szpinak i dusimy 12 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę umyte pieczarki i dusimy, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Farsz wzbogacamy smakiem chrupiących orzechów włoskich. Mieszamy.
- Gdy ciasto na tartaletki jest już gotowe wypełniamy każdą z foremek porcją farszu, ale nie po same brzegi.
- Przygotowujemy masę z jajek i sera, roztrzepujemy dwa jajka i dodajemy pokruszony ser gorgonzola, doprawiamy solą i pieprzem, gdy zaistnieje potrzeba. Masą jajeczno - serową polewamy tartaletki, uważając by nie było jej zbyt wiele - wtedy wyleje się poza foremkę.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15 minut - aż ser się ładnie roztopi- w temperaturze 180 stopnii Celcjusza.